Fri fragt ved 1.000 kr. | Levering 1-3 hverdage

Kampen mod rust: sådan beskytter du dine altanmøbler

Nogle kan se det smukke i rustens orange farve, som minder dem om, at det ikke er alt her i livet, som man kan kontrollere. Mens andre ser rust som en forfærdelig ting, de helst vil være foruden. 

Hvis du mest hører til den sidste kategori, så skal du læse videre. For så har vi en lille guide til, hvordan du kan kæmpe imod det, og bevare dit møbel rustfrit så længe som muligt. 

Hvorfor opstår rust? 

Rust opstår naturligt over tid og efter brug. Det er en naturlig kemisk proces, når de beskyttende lag af maling og belægninger slides væk. Processen bliver accelereret af fugt, der finder vejen ind til metaloverfladen. Nogle miljøer kan dog fremskynde rusten. Fx hvis din altan er tæt på havet, hvor salt hænger tungt i luften, kan rusten blive endnu mere vedvarende. 

Forskel på rust og overfladerust 

Som beskrevet herover, så opstår rust, når metallet kommer i kontakt med vand og ilt. Men det betyder ikke at det er alt metal som er rustent. For nogle gange er det kun lige på overfladen eller i en samling, at dit møbel begynder at blive lidt orange eller brunt. 

Overfladerust kan ofte fjernes ved rengøring eller let slibning af det berørte område, og det resulterer for det meste ikke i en svækkelse af alt metal. Det er vigtigt at skelne mellem rust og overfladerust, da behandlingen af hver kan variere afhængigt af graden af korrosion. Hvis dit møbel kun er begyndt at få rust et lille sted, kan du med hurtig handling, sørge for at rusten ikke spreder sig til alt metal. 

Så hvad skal du gøre? Selvom ingen af os helt kan stoppe rustens fremmarch, kan vi bevæbne os med viden og strategier til at beskytte vores elskede møbler. 

1. Rengør og tør af

Før du gemmer dine udendørs møbler væk til vinteren, skal du give dem en god rengøring. Fjern eventuelt snavs, affald eller løs maling, der potentielt kunne fremskynde rustningsprocessen. Sørg for, at dine møbler er helt tørre, før du opbevarer dem et beskyttet sted. At holde fugt væk er nøglen til at forhindre rust i at få fodfæste. 

2. Påfør en beskyttende belægning

Ligesom vi påfører solcreme for at beskytte vores hud mod solens skadelige stråler, har vores metalmøbler også brug for en beskyttende overflade. Overvej at påføre et lag beskyttende maling eller WD40 på dine metalmøbler. Dette ekstra lag fungerer som en barriere mod fugt og hjælper med at forhindre rustdannelse. Det er især vigtigt at gøre i samlingerne, da det er her rust ofte først opstår. 
 
Er rusten allerede opstået? 
Så er den mest effektive måde at slippe af med det på: Hvid husholdningseddike.  
Det bedste vil være at nedsænke dit møbel i den hvide husholdningseddike natten over. Men det kan være svært med store møbler. 
Så vi vil anbefale dig, at du først gør møblet rent ved at sprøjte WD-40 på det udsatte område og tørre af med en klud for at fjerne snavs og fedt.  
Herefter skal du putte den hvide eddike direkte på området og efterfølgende tage noget stanniol vædet i eddiken og skrubbe det rustne område. Det kan tage lidt tid og knofedt at få det af. 

Selvom rust måske er en uundgåelig del af ejerskabet af metalmøbler, behøver det ikke være en tabende kamp. Ved at tage proaktive skridt til at beskytte vores udendørs skatte, kan vi forlænge deres levetid og fortsætte med at nyde vores altan-oaser i mange år fremover. 

Så lad os trække ærmerne op, tage vores rengøringsudstyr frem og vise rusten, hvem der er chefen!

Vi håber, at denne guide kan hjælpe dig med at holde dine altanmøbler i topform, uanset om det skyerne regner, solen skinner eller havet bruser.