Fri fragt ved 1.000 kr. | Levering 1-3 hverdage

Vedligehold af teak

Teak er en smuk og holdbar træsort, som har en række kvaliteter, der gør, at træsorten er særligt velegnet til udendørsmøbler. Træsorten er nemlig både hård og olieholdig fra naturens side. Møbler, produceret i teak, vil derfor være klædt godt på til de skandinaviske vejrforhold.

Fordi teak er et naturligt materiale vil der over tiden opstå forandringer i træet, såsom mindre sprækker i træets øverste lag. På samme måde vil ubehandlede teakmøbler på sigt få en smuk gråpatineret overflade. Hverken det ene eller andet har betydning for holdbarheden – ændringerne har kun kosmetisk betydning. Og med den rette pleje kan dine teakmøbler holde i mange år. Her får du derfor råd og vejledning til, hvordan du vedligeholder dine teakmøbler, så du har de bedste forudsætninger for at kunne genanvende møblerne sæson efter sæson.

 

Valg af behandlingsmetode

Når du anskaffer dig et teakmøbel, må du overveje hvilket udtryk, du ønsker at opnå. Vælger du at lade dine møbler stå ubehandlede, vil farven på teaktræet forvandle sig til den karakteristiske sølvgrå overflade, kendetegnende for ubehandlet teaktræ. Ønsker du derimod at bevare den varme, rødbrune farve, kræver møblerne regelmæssig vedligeholdelse med teaktræsolie.

 

Rengøring

Alt efter hvor du opbevarer dine teakmøbler – om de står under åben himmel eller under et halvtag året rundt – vil det kræve varierende pleje fremadrettet. Som oftest bør teakmøbler rengøres og evt. behandles mindst én gang om året. Regelmæssig rengøring forhindrer nemlig snavs og alger i at sætte sig fast og misfarve træet. Du kan med fordel give dine møbler en kærlig hånd om foråret, inden sommeren rigtig tager fat. Til rengøring af teakmøbler anvendes en fugtig klud eller svamp opvredet i sæbevand. Igen skal du huske at rengøre i årernes retning. Mindre fedtpletter og plamager kan ofte fjernes med denne behandling, men skulle almindelig rengøring ikke være tilstrækkelig, anbefaler vi at bruge en Wood Cleaner til rengøring. Herefter skylles møblet grundigt med vand. Gentag gerne behandlingen for at opnå det bedste resultat. Har du mindre pletter, du ønsker at fjerne, kan du også anvende fint sandpapir.

  

Behandling med teaktræsolie

Behandling med teaktræsolie skal foregå, inden træet begynder at virke tørt og blegt. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at teakmøblet rengøres omhyggeligt inden genbehandlingen. Når du har rengjort møblet, skal teaktræet have lov til at tørre helt ind, inden du sliber overfladen med fint sandpapir. Herefter kan olien påføres. Under påføring af olie bør du for så vidt muligt undgå at placere møblet i direkte sollys.

 

En alternativ behandling med Wood Protector eller Sæbespåner

Du behøver ikke at behandle dine teakmøbler med olie. Ved forkert behandling kan du risikere at ødelægge træets evne til at stå imod de skandinaviske vejrforhold, ligesom du kan risikere at lukke svampesporer inde under olien. Vælger du derfor at behandle dine teakmøbler med olie, er det vigtigt, at du er omhyggelig.

Ønsker du at beskytte dine møbler kan du som et alternativ til oliebehandling også vælge at vedligeholde dine teakmøbler med en Wood Protection eller med sæbespåner. Wood Protection beskytter dine teaktræsmøbler mod fugt og indtrængen af vand. Det er en vandbaseret træbeskyttelse med miljøtilpasset nanoteknik. Til behandling med sæbespåner skal du blande 2 deciliter sæbespåner med 1 liter varmt vand. Når massen er blandet helt sammen, skal det stilles til afkøling, indtil konsistensen bliver grødet. Herefter påføres ”grøden” på dine møbler med en bomuldsklud. Rens da efter med en klud eller svamp. Afslutningsvis skyller du møblerne grundigt med vand. Gentag gerne proceduren for at opnå det bedst mulige resultat. Under den sidste behandling skal du ikke skylle efter med vand, men blot polere overfladen med fint sandpapir. Sæbehinden vil beskytte træet.

Hvad enten du vælger den ene eller anden behandlingsmetode, er det vigtigt at rengøre dine teaktræsmøbler jævnligt, som beskrevet ovenfor.

 

Vejrforhold og opbevaringsmuligheder

Med tiden kan skiftende vejrforhold og luftfugtighed få træets årer til at rejse sig og skabe en ru overflade. Det vil kunne ordnes med fint sandpapir. Herudover kan der, som følge af vejrpåvirkning, forekomme meget små sprækker i træet. Mindre sprækker påvirker ikke træets holdbarhed – der er igen kun tale om kosmetiske skønhedsfejl. Men for at passe bedst muligt på dine teakmøbler anbefaler vi, at de opbevares i et ikke-opvarmet rum i vintermånederne, f.eks. et loft- eller kælderrum. Alternativt kan du lade teakmøblerne stå udenfor, men tildækket. Det vil dog være vigtigt, at overtrækket ligger løst for at sikre den nødvendige luftcirkulation, der skal til for at forhindre, at kondens måtte samle sig og omdanne sig til mug. Hvad enten du vælger den ene eller anden opbevaringsmetode, bør møblerne først stilles til vinteropbevaring, når de er tørre på overfladen.

Følger du de her oplistede råd og medfølgende vejledning, vil dine teakmøbler være godt stillet de næste mange år.