Hvad kan jeg plante, hvis min altan ligger i skygge det meste af dagen?
Skrevet for Altanbutikken af Boe Sallingboe fra Altan-alferne.dk.
Der er en lang planteliste til skyggefulde steder. Fælles for disse planter er at den mørkegrønne farve går igen i de fleste af planterne, men der er stor variation i deres textur, bladform og blomster, ligesom mange af dem er stedsegrønne. Dermed sagt, at man sagtens kan skabe et hyggeligt miljø, selvom plantelisten ikke er så lang og selvom man ikke kan sidde i solen og arbejde på sin kulør.
Når man skal arbejde med et skyggefuldt uderum, er det en god ide, at tænke i andet end blomster farver.
I stedet kan man skabe fornemmelse af rum og dybde, ved at tænke i bladformer og textur. Og særligt ved at tænke på skyggehaven som et helårs arrangement, i stedet for at sikre en kulørt blomstring hen over 3-5 måneder om året. Min største inspiration til at bearbejde naturen på solfattige steder er hentet fra Japan.
De japanske haver er verdenskendte for deres harmoni og naturlighed, og hvad de færreste ved, så er de ofte anlagt i halv- eller helskygge under større træer, med planter der kan trives i skyggefulde miljøer. Haverne bliver dermed en fryd for øjet året rundt, selv om blomster og pang-farver er relativt sjældne.
Harmoni kan designes og her spiller det repetitive element en vigtig rolle, fordi det beroliger vores øje, hvis noget gentages i vores synsfelt. F.eks. kan du lave små øer af enkle farver rundt omkring i det stedsegrønne, som at bruge lime-farven fra forskellige planters blade til at gå igen flere steder, uden at det behøver at være den samme art eller sort af plante. Eller du kan bruge sorter af planter, hvor bladene har lyse kanter, f.eks. Hosta (Funkia), der findes i mange varianter med hvide eller gule kanter på plantens store blade. Det er også en effekt, som vil lyse op i et mørkt hjørne, eller som bunddække under et større træ.
Hvis man lider under pladsmangel i sit uderum, hvilket oftest er tilfældet inden for bygrænsen, så er der forskellige muligheder, for at få plantelandskabet til at virke større end det faktisk er, ved at placere sine planter, så de største er bagerst og de mindste forrest, ligesom man kan arbejde med dybde perspektivet, ved at plante de mørkeste farver forrest og de lyseste bagerst, så øjet kan vandre i det landskab, der skabes ved at mixe textur, lys og mørke ind i kludetæppet af stedsegrønne nuancer.
Planteliste til skyggefulde steder:
Akeleje, alunrod, arum, azalea, blåregn, bregne-almindelig engelsød, bregne-kambregne, bregne-kongebregne, bregne-mangeløv, bregne-strudsvinge, blåbær, brombær, efeu, græs-blåtop, græs-japansk star, græs-miliegræs, græs-rørhvene, hasselurt, hortensia, hosta, hyld, julerose, kaprifol stedsegrøn, klatrehortensia, kirsebærlaurbær, løg-blomsterløg, løjtnantshjerte, lodden løvefod, mos, mosser og mosbelagte sten, ramsløg, skovsyre, storrodet storkenæb, syren, taks, tyttebær.
________________________________________
Ønsker du endnu mere viden om urbant byliv, kan du søge yderligere information på altan-alferne.dk og urbangarden.dk, samt facebook/altan-alferne.
Boe Sallingboe har udgivet bøgerne ”Naturen ind i byen” Gyldendal 2016 og ”Naturen forkæler din hjerne” Mellemgaard 2018.