Fri fragt ved 1.000 kr. | Levering 1-3 hverdage

Gourmetkokkens guide: Jorden rundt i fire grillopskrifter

Findes der noget bedre end en lun sommeraften med grillduft i næseborene og et glas kølig hvidvin i hånden? Ikke hvis du spørger gourmetkok Mikkel Willemoes Andersson.

Udlært på D’Angleterre, og med et cv, der tæller arbejdspladser som Claus Meyer, Cofoco og Adam Aamann, har han hele sin karriere beskæftiget sig med finere gastronomisk madlavning.

Selv elsker han dog også det uformelle ved at grille på sin altan. 

– Det er bare noget over det enkle i at lave mad udenfor med relativt få remedier og ingredienser. Og at man så kan stå på altanen og nyde et glas vin imens, det er der en fed stemning over, siger Mikkel Willemoes Andersson, der i dag er køkkenchef på gourmetrestauranten Lalala på Christianshavn.

I et samarbejde med Altanbutikken har han udviklet fire grillopskrifter, der tager os jorden rundt til fire verdenshjørner.

– Min idé med retterne er, at det skal være let at gå til og give folk en rundtur i verden og i menukortet, siger Mikkel Willemoes Andersson.

Retterne tager dig blandt andet til de smukke marker i Norditaliens Toscana, det fyrige og pulserende gadekøkken i Mexico og under afslappede himmelstrøg i Grækenland.

Sammen udgør de fire retter en menu, som du enten kan udforske enkeltvis eller gå all in på til den helt store grillmenu.

Nedenfor finder du hele samlingen af opskrifter. Se også helt i bunden, hvor du finder gode tricks til at grille med vores Morsø Balcone el-grill, som Mikkel Willemoes Andersson har tilberedt maden på.

Velbekomme!

Forretten: Grillet grønt med gremolata, parmesan og burrata

Med forretten kommer du et smut til et det norditalienske med en grillopskrift på grillet grønt fra Toscana. 

Det her er en endagsbillet til Emilia-Romagna regionen - også kaldet Italiens mave – hvor man dyrker kvægbrug og producerer ost som parmesan, mozzarella og burrata. En klassisk ret for dette område er grillet grønt, hvor man griller, alt, det man har, i sin urtehave, og topper med frisk burrata eller mozzarella. I princippet kan man derfor bruge alle slags grøntsager alt efter, hvad der er i sæson, siger Mikkel Willemoes Andersson. 

Fiskeretten: Grillet kulmule med broccolini, saltet agurk og Nuoc Mam

Med fisken skal vi en tur til det sydøstasiatiske køkken, nærmere bestemt Vietnam, der er kendt for sine mange gadekøkkener.

– Det vietnamesiske gadekøkken er et utroligt friskt og lækkert køkken, hvor de friske varer tilberedes så lidt som muligt. Derefter suppleres op med lækkert tilbehør, som eksempelvis denne lækre dipping-sauce Nouc Mam, der klæder fisken og de friske grøntsager rigtig godt, siger Mikkel Willemoes Andersson. 

Kødretten: Grillet kylling asado med toppet majs

Sydamerika er kendt for sin passionerede og varmblodige kultur. Det gælder ikke mindst i madlavningen, hvor der ikke bliver sparet på de fyrige smage. Med kødretten tager Mikkel Willesmoes Andersson dig med til de varme himmelstrøg i Mexicos gadekøkken. 

– Denne opskrift er sammensat af to retter, der begge er meget almindelig streetfood i Mexico City. Den ene med spicy kylling, der er marineret i en lækker krydret blanding, som fremkalder en god, dyb smag og får skindet til at karamellisere. Den anden er grillet majs, hvor majsen grilles, og tilføres en creme som topping. I dette tilfælde bruges queso fresco, der er friskt og knaser lidt, så det giver en tekstur, siger Mikkel Willemoes Andersson.

Dessert: Grillede druer med drænet yoghurt og honning

Med desserten er det bogstavelig talt rosinen i pølseenden. Her skal vi nemlig et smut til Grækenland med opskriften på grillede druer.

– I Grækenland har man tradition for at grille vinduer. Når druer bliver grillet nedbrydes bindevævet, og de bliver en smule rosinagtige, fordi sødmen koncentreres. Samtidig får de en lækker smag i skindet, der karamelliseres. Man kan i virkeligheden bruge mange former for stenfrugt i retten, men vindruer er en sjov ting, som de færreste kender til, at man kan grille. Samtidig præsenterer det sig nydeligt på stilken, siger Mikkel Willemoes Andersson.

Tips og tricks til at grille med Morsø Balcone el-grill

Maden er tilberedt på vores Morsø Balcone El-grill, der er velegnet til de mindre altaner, hvor grill med kul og gas ikke er tilladt. Mikkel Willesmoes Andersson giver her sine fire råd til madlavning med grillen:

- Varm grillen godt igennem første gang, du bruger den – gerne 30 min. Gnid derefter risten med papir med lidt olie. Det vil være med til at forhindre, at maden brænder sig fast på risten.

- Vær opmærksom på, at grillen køles ned, hvis du putter kolde madvarer på. Fyld derfor ikke så mange ting på på en gang, hellere grill lidt ad gangen.

- Har grillen været i brug før, er det nok at tænde den 15 – 20 min før brug. 

- Grillen er nem at gøre ren, men vær sikker på, at grillen er helt kølet ned, før du bruger den medfølgende plastikbørste til at rengøre.